İlk ve Acil Yardım Programı

Misyon

Sağlık alanında, özellikle ara eleman ihtiyacını gidermeye yönelik ülkemizin ihtiyaç duyduğu düzeyde ve türde insan gücünü yetiştirerek sağlık hizmetlerine katılımlarını sağlamak, insana ve çevreye faydayı esas alan,disiplinlerarası çalışmaları ön plana çıkaran, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla ilişkileri yapılandıran, katılımcı, paylaşımcı, eleştirel düşünme yeteneği kazanmış, üretken ve yenilikçi teknik elemanlar yetiştirmektir

 

Vizyon

Takım çalışmasını teşvik eden, katılımcı ve paylaşımcı bir yönetime sahip, eğitim, öğretim ve araştırma kalitesi ile tanınmış ve ilk sıralarda tercih edilen, ilçemiz ve ilimiz başta olmak üzere ülkemizin sağlık sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalar yapan, üniversite/sağlık sektörü/toplum işbirliğini sağlamada öncü, evrensel değerlere saygılı, çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte, halk sağlığına, çevre sorunlarına ve mesleki etik sorumluluklarına duyarlı, insiyatif sahibi,sağlıkla ilgili ara elemanların yetiştirildiği, alanında lider bir eğitim kurumu olmaktır.

Kuruluş

İlk ve Acil Yardım programı 2011 tarihinde kurulan “Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu” bünyesinde 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında normal ve ikinci öğretim programları ile eğitime başlamıştır.

Kazanılan Derece

Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında İlk ve Acil Yardım alanında (5. seviye) Ön Lisans derecesine sahip olunur.

Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)

Ön Lisans

Kabul ve Kayıt Koşulları

Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, ÖSYM (Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından belirlenen yasal ve akademik gereklilikleri (TYT puanına göre) yerine getirmek zorundadır.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Çankırı Karatekin Üniversitesi İlk ve Acil Yardım programında öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, Çankırı Karatekin Üniversitesi`nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili komisyon kararı ile onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Programın tüm derslerini başarıyla tamamlayarak asgari 120 AKTS`yi sağlamak, 30 (otuz) iş günü yaz uygulamaları (staj) çalışmasını yapmak, 4.00 üzerinden en az 2.00 genel akademik not ortalamasına sahip olmak gerekli yeterlilik koşuludur.

Program Profili

Acil yardım ambulansı, hasta nakil ambulansı, hava (helikopter ve uçak) ve deniz ambulanslarında, diğer acil yardım araçlarında, hastane, poliklinik v.b. acil sağlık hizmeti sunulan tüm acil servislerde görev yapabilecek, bilgi ve becerilerini tıptaki yenilikler doğrultusunda sürekli güncelleyecek teknikerler yetiştirmektir.

Program Eğitim Amaçları

Hastane öncesi sağlık hizmetlerinde, ülkemizin ihtiyaç duyduğu düzeyde ve türde insan gücünü yetiştirerek sağlık hizmetlerine katılımlarını sağlamak, insana ve çevreye faydayı esas alan, disiplinler arası çalışmaları ön plana çıkaran, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla ilişkileri yapılandıran, katılımcı, paylaşımcı, eleştirel düşünme yeteneği kazanmış, üretken ve yenilikçi profesyonel elemanlar yetiştirmektir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ÖRGÜN / Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet DGS (Dikey Geçiş Sınavı) AÇIKÖĞRETİM / Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Turizm İşletmeciliği, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Bir öğrencinin ham başarı notu o derse ait ara sınav notu ile kısa süreli sınavlar, ödevler ve uygulama notlarının ortalamasının %40-70`i ile yarıyıl sonu sınav notunun %30-60`ının toplanması ile belirlenir. Her dersin değerlendirmesi ders bilgi paketinde verilmiştir (Ders Planı AKTS Kredileri).

Mezuniyet Koşulları

Programın tüm derslerini başarıyla tamamlayarak asgari 120 AKTS`yi sağlayan ve genel akademik başarı not ortalaması 2.00 veya daha yüksek olan öğrenciler diploma almaya hak kazanır.

Çalışma şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

Tam Zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Dr. Öğr. ÜyesiNedret TEKİN KAYA

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Bölüm Başkanı

Tel: 0376 218 95 83 / Dahili: 6470

E-Posta: ntekinkaya@karatekin.edu.tr

Bölüm Olanakları

Bölüm öğrencileri Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörlüğünün sunduğu her türlü sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerde ve kulüp faaliyetlerinde yer alabilmektedir. Öğrenci ilgi alanı doğrultusunda çeşitli faaliyet ve kulüplere yönelebilmektedir. Çeşitli konularda düzenlenen sempozyum, kongre ve paneller, okulumuza davet edilen konuşmacılar aracılığıyla ve işyeri stajları ile öğrencilerimizin aldıkları teorik bilginin yanı sıra uygulamayı da yakından takip edebilmeleri sağlanmaktadır. Ayrıca, futbol, basketbol, voleybol vb. spor dallarında da takımlarda yer alma şansları bulunmaktadır.

İstihdam Olanakları

Mezunlarımız, kamu sektörü ve özel sektörde etkin görevler alabilmenin yanı sıra, lisans programlarına devam ederek akademik kariyer de yapabilmektedirler.

 

Program Çıktıları

BİLGİ - Kuramsal Olgusal

Sıra

Açıklama

1

İnsan vücudunun yapısal ve fonksiyonel özelliklerini kavrar.

BECERİLER - Bilişsel Uygulamalı

Sıra

Açıklama

1

Sağlığı korur ve güvenlik önlemlerini uygular.

2

Hasta/yaralıyı değerlendirerek sorunu saptar.

YETKİNLİKLER - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Sıra

Açıklama

1

Tanımlanan soruna özgü acil bakım verir.

2

Ambulans içerisinde bulunan tüm malzeme ve ekipmanları tanıyarak, uygun şekilde kullanabilir ve bakımını yapar.

3

Hasta/yaralıyı uygun şekilde, gerekirse yardım alarak, ambulansa taşıyıp, acil bakımını ambulansta sürdürür ve bir sağlık kuruluşunda sağlık personeline teslim eder.

YETKİNLİKLER - Öğrenme Yetkinliği

Sıra

Açıklama

1

Hastane öncesindeki süreçte hasta/yaralıya uygulanacak acil bakım hizmetleriyle ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri sürekli takip ederek kendini sürekli geliştirir.

2

Alanında edindiği tüm bilgileri kullanarak hasta/yaralıya bilimsel değerlendirme yapar ve tedavi uygular.

3

Olay yeri, araç ve sürüş güvenliği konusunda gerekli tedbirleri alır ve uygular.

YETKİNLİKLER - İletişim ve Sosyal Yetkinlik

Sıra

Açıklama

1

Kişiler ve kurumlar arasında doğru iletişim kurar.

2

Diğer birimlerle iş birliği yaparak ekip çalışması içinde görev alır.

3

Mesleğiyle ilgili uygulamaları yapabilmek için bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurar.

4

Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuatı anlar, hastanın ve kendisinin hak ve sorumluluklarına uygun hareket eder ve mesleki etik değerlere uyar.

YETKİNLİKLER - Alana Özgü Yetkinlik

Sıra

Açıklama

1

Öz bakım, tutum ve davranışlarıyla topluma örnek olur.

2

Dilini doğru kullanır.